SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO: INOVATIVAN MODEL KOJI SPAJA EKONOMSKE I SOCIJALNE CILJEVE
Djelovanje socijalnog poduzetništva, socijalna ekonomija i promocija primjera dobre prakse su bile teme posjeta u Velikoj Britaniji organiziran u okviru projekta strateškog partnerstva “SOCIAL START UPS! Unlocking the Entepreneurial Talent of EPGs“ koji se financira kroz program Erasmus + (KA2). Događaju koji se održao od 9. do 13. studenog 2015. godine prisustvovali su partneri projekta: nevladina organizacija Tamat iz Perugie (Italija), Općina Brtonigla (Hrvatska), Tehnološki Park 3A (Italija) i nevladina organizacija Amsed (Francuska), dok ustanova domaćin je bio Centar za poduzetništvo - Sveučilište u Plymouthu (Futures Entrepreneurship Centre, Plymouth Business School).
Tom prilikom Hrvatsku je predstavila delegacija iz Općine Brtonigla sastavljena od Nenada Kuftića, predsjednik udruge Istarski Eko Proizvod (IEP), Alme Mihaljević, uzgajivač ekoloških jabuka (oboje su pokretači solidarnih ekoloških grupa/tržnica u Hrvatskoj i regiji), te Tamara Miletić, vanjski suradnik Općine Brtonigla na projektu “Social start ups“.
Tijekom posjeta partneri projekta imali su priliku saznati više o konceptu socijalnog poduzetništva te se posvetiti upoznavanju alternativnih poduzetničkih modela i primjera dobre prakse iz Engleske, kao što je “Riverford organic farm“ koja od 1987 se bavi socijalnim poduzetništvom kombiniran sa ekološkim uzgojem voća i povrća. Prilikom posjetu farmi partneri su vidjeli u praksi važnost socijalne ekonomije koja pokreće stvaranje ekonomske i socijalne vrijednosti kroz izgradnju novih vrijednosti i društvenih promjena koje zadovoljavaju potrebe i nude zapošljavanje teško zapošljivah i marginaliziranih društvenih kategorija.
Danas socijalno poduzetništvo je pokretač gospodarstva u Europskoj uniji, no u Hrvatskoj je tek u začecima, iako postoje određeni koraci naprijed. Prema nedavnom istraživanju Europske komisije, socijalno gospodarstvo u EU stvara 10 posto BDP-a i zapošljava više od 11 milijuna radnika ili 4,5 aktivnog stanovništva, a čak četvrtina novoosnovanih tvrtki u sektoru je socijalnog poduzetništva. Socijalno poduzetništvo pojavio se kao spona između privatnog i društvenog sektora te uz primjenu poduzetničkih načela, preuzimanjem rizika i odgovornosti i uz uvođenje inovativnih metoda u društvenom sektoru poduzima konkretne aktivnosti sa ciljem unaprjeđenja kvalitete življenja i održivog razvoja. Socijalno poduzetništvo je usmjereno na potrebe zanemarenog ili ugroženog stanovništva kojemu nedostaju financijska sredstva ili politička moć da ostvare pozitivne promjene u korist poboljšanja kvalitete svog života, ali to ne znači da će socijalni poduzetnik izbjegavati profitne pothvate.
Osim toga, tijekom posjeta o prednostima i slabostima oblika socijalnog poduzetništva razgovarali su Dr. Sybille Schiffmann, socijalni poduzetnik i stručni suradnik Sveučilište iz Plymoutha, Dr. Judith Reynolds, projektni direktor Centara za poduzetništvo Sveučilišta u Plymouthu, Gareth Hart, socijalni poduzetnik i stručni suradnik Centara za poduzetništvo Sveučilišta u Plymouthu, te Dr. Haya Al-Dajani, profesor poduzetništva koja je prilikom posjeta održala edukaciju za mentore u području upravljanja Grupe Solidarne Razmjene i socijalnog poduzetništva.
O oblicima socijalnog poduzetništva kao što su Solidarne ekološke grupe (SEG) i Grupe solidarne razmjene (GSR), te o prednostima uključivanja u spomenutim modelima (SEG/GSR) razgovarat će se u Brtonigli dana 13. prosinca 2015. godine (nedjelja) s početkom u 16.00 sati. Lokacija: Mlinska 2, budući Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva - prilikom IX izdanja Božićnog sajma u Brtonigli.