Petak, 06 Srpanj 2018 18:35

Općini Brtonigla – Verteneglio i ove godine dodijeljena najviša ocjena za transparentnost proračuna

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina te je 2. srpnja 2018. godine objavio rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih 576 jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, provedenog od početka studenog 2017. do kraja ožujka 2018. godine.

Općina Brtonigla - Verteneglio je u navedenom istraživanju, drugu godinu za redom, ocijenjena najvišom mogućom ocjenom, 5, dok prosječna ocjena za općine u Hrvatskoj iznosi 3,3. Prosječna proračunska transparentnost u RH – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – od mogućih 5 iznosi 3,52.

Navedeno je postignuće Općine Brtonigla – Verteneglio rezultat kontinuiranog truda i zalaganja općinske uprave, uz konstantnu pažnju da se zadovolje sve obveze koje su propisane Zakonom o proračunu i Zakonom o pravu na pristup informacijama, te preporukama Ministarstva financija. Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, na način da građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Kako bi rezultati istraživanja bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.

Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru „Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2017. – ožujak 2018“.

Pročitano 16 puta

Brtonigla - Verteneglio

Općina Brtonigla - Comune di Verteneglio
Adresa: Trg. Sv. Zenona 1, 52474 Brtonigla
OIB 81025770849
Tel./fax :+385 (0)52 / 774 - 174
E-mail: info@brtonigla-verteneglio.hr