Odaberite svoj jezik

Hrvatski Caritas je neprofitna organizacija, službeno tijelo Hrvatske biskupske konferencije osnovano u cilju širenja solidarnosti i socijalne pravde koje identitet crpi iz dubokih korijena Katoličke crkve. Inspiraciju crpi iz Svetog Pisma, tradicije i katoličkog socijalnog nauka te življenog iskustva onih kojima služi.

Prvi Caritas u Hrvatskoj osnovao je bl. Alojzije Stepinac 1934. godine, a sadašnji ustroj postavljen je 1992. godine. Misija Caritasa je raditi na ostvarenju vizije pravednijeg, sretnijeg svijeta; izgraditi vodeću ulogu u socijalno-pastoralnoj misiji Katoličke crkve te promicati solidarnost i socijalnu pravdu; djelovati kao glas siromašnih i obespravljenih te ih osposobiti i ohrabriti da govore u svoje ime koji je odraz Kraljevstva Božjeg.

Odlukom Porečko Pulskog biskupa od 25. veljače 2004. godine župni Caritas župe Sv. Zenona osnovan je za župu Brtonigla, a djeluje i u župi Nova Vas. Voditeljica je dr. Dragana Mijatović.

Članice Caritasa na području općine pokreću akcije skupljanja financijskih sredstava prodajom ukrasnih ikebana i aranžmana koje su same izradile, akcije skupljanja dobrovoljnih priloga koje se potom dodjeljuju potrebitim obiteljima. Tijekom 2013. godine općina je Caritasu dodijelila jednu prostoriju za prikupljanje i dodjelu odjeće i obuće, u korist najpotrebnijih stanovnika sa ovoga područja.

web:  http://www.caritas.hr/

  • Pregleda: 2605