Odaberite svoj jezik

 

Zajednica Talijana Brtonigla

52474 Brtonigla, Glavna ulica ,Tel: (052) 774 110

Zajednica talijana Brtonigle aktualno broji 700 punoljetnih članova. Pri sjedištu ZT-a redovno se održavaju sljedeće aktivnosti:  katedra klavira, katedra klasične gitare te predavanja komplementarnih predmeta  pri Centru Studija Klasične Glazbe Talijanske Unije “Luigi Dallapiccola”, sjedište i odsjek Brtonigle “Mauro Masoni”. Centar studija klasične glazbe broji svake godine 40-ak upisanih učenika, koji dolaze iz Buja, Novigrada, Umaga, Savudrije, Oprtlja, Pazina te iz Brtonigle i okolice. među najvažnijim aktivnostima ZT-a svakako spada i  dječji zbor koji okuplja djecu od 5 do 14 godina. Umjetničku skupinu u kojoj se izrađuju rukotvorine vode gospođe koje su u prošlosti pohađale tečajeve i koje sada podučavanju druge članove u stvaranju malih obrtničkih radova, koji se prodaju u sklopu humanitarnih akcija tijekom tradicionalnog “Božićnog Sajma” i u raznim drugim prilikama.

Vrlo značajan uspjeh kritike i publike doživljava i filodramatička skupina sa priređenim predstavama. Članovi skupine arheološkog istraživanja koju vodi prof. Rino Cigui, u prostorijama ZT-a priredila je trajnu izložbu arheoloških nalazišta koji su nađeni na području Općine Brtonigla. Za svoje članove, Zajednica Talijana posjeduje knjižnicu od 1500 knjiga. Funkciju predsjednice Zajednice Talijana obnaša gđa. Elena Barnaba’.

 

Zajednica Talijana Nova Vas

52474 Nova Vas, Nova Vas, Tel: (052) 774 194

Zajednica Talijana u Novoj Vasi počela je djelovati prije 35 godina, pod vodstvom učiteljice Leni Benussi. Prvo sjedište zajednice bila je mala dvorana na trgu. Već u ono doba zajednica je bila vrlo aktivna i osim raznih kulturnih manifestacija, imala je svoje kazališno amatersko društvo (filodramatika), nekoliko je članova ZT-a pjevalo u zboru ZT-a Novigrad, održavao se tečaj šivanja i svake se nedjelje navečer organiziralo prikazivanje filma. Potom se sjedište zajednice preselilo u prostor talijanske osnovne škole u Novoj Vasi i tako je bilo do tragične smrti učiteljice Benussi i zatvaranja škole. Prvi Predsjednik, nakon gđe. Benussi, bio je gosp. Bruno Buršić, dok je ulogu potpredsjednika izvršavao gosp. Antonio Ravalico. Predsjedništvo zajednice u to vrijeme ukazalo je na hitnu potrebu za novim sjedištem, a aktivnostima zajednice pokušavalo se raditi sve što je moguće kako bi se takva potreba udovoljila, te zahvaljujući suradnji sa Talijanskom unijom i Tršćanskim narodnim sveučilištem (Universita' popolare di Trieste), 1991. godine u Novoj Vasi otvorilo se novo sjedište ZT-a u blizini mjesne crkve, koje je i sadašnje sjedište institucije.

Od 1991. godine postoji pisana dokumentacija o članstvu zajednice. Po popisu birača zajednica je u ono doba brojila 171 upisanih punoljetnih članova. Na zadnjim izborima 2007. godine na popisu je bilo 163 člana. Nakon gosp. Buršića, ulogu predsjednika preuzeo je gosp. Antonio Ravalico, aktualni predsjednik koji uzastopce po četvrti put obnaša četverogodišnji mandat. Tijekom svih ovih godina, u okviru zajednice održavale su se razne aktivnosti, od kojih se neke i danas tradicionalno održavaju. Od aktivnosti svakako valja spomenuti rad muzičke grupe «IDEA», školu harmonike (koja je 2006. godine sudjelovala u slavlju V. godišnjice osnivanja muzičkog sastava «Istarske harmonike», osnovanu zajedno sa ZT-om Kaštela), tečajeve informatike, kulturalne konferencije, enološki laboratorij pod vodstvom dok. Albana Bidasio i sportsku skupinu. Svake godine u proljeće ZT organizira dnevni izlet po Istri ili Kvarneru za sve zainteresirane; u kolovozu organizira se kulturna večer povodom proslave Sv. Lovre, kada se gostuju i druge ZT. Na takav način zajednica slavi svoj dan i zbližuje se sa sunarodnjacima koji su se preselili u druge krajeve. Kako bi se veselo i zajedno završila protekla godina, pri kraju svake godine Zajednica Talijana organizira popularnu «Feštu u obitelji».

  • Pregleda: 5845