Odaberite svoj jezik

Brtonigla slavi najbolju turističku godinu uz mnogo pozitivnih nota

Po prvi puta ostvareno je više od 700.000 noćenja!

Informacije o tijeku sezone donose pokazatelje ostvarenog turističkog prometa prema službenim podacima sustava eVisitor u razdoblju 01. siječnja do 01. listopada 2022. godine koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, a krivulja turističke prisutnosti u stalnom je rastu.

Ostvareno je 91.189 dolazaka i 713.331 noćenja, odnosno 20 posto više dolazaka i 14 posto više noćenja nego li u istom razdoblju rekordne 2019. godine, odnosno već smo 1.rujna premašili cjelokupni turistički promet iz 2019. godine.

Glavnina noćenja, oko 75%, ostvarena je s nama tradicionalnih emitivnih tržišta i to Njemačke, Nizozemske, Austrije, Slovenije i Poljske, te je zabilježen i porast domaćih gostiju.

Najveći porast noćenja, 135% više u odnosu na 2019., zabilježen je u kućama za odmor zatim u kamping segmentu te smještaju u domaćinstvu dok je u nekomercijalni smještaj bilježi pad i to već nekoliko godina za redom. Razlog tomu je, iako postoji Zakonom definirana obveza prijave, neprijavljivanje vlasnika kuća i stanova za odmor – popularno vikendaša.

Statistički podaci dolazaka i noćenja govore u prilog kako su se ulaganja u kvalitetu objekata, sadržaja i promociju svih dionika u turizmu isplatila.

Nakon dvije pandemijske godine u svibnju smo doživjeli poseban restart organizacijom gourmet eventa „Istria Wine & Walk“, prvom i daleko poznatom gourmet šetnjom vinogradima i maslinicima Sjeverozapadne Istre. Manifestacija je prepoznata od strane inozemnih gostiju, Slovenija, Italija i Austrija te domaćih gostiju iz drugih krajeva Hrvatske te je postala motiv dolaska u našu destinaciju u razdoblju predsezone.

U cilju daljnjeg razvoja i promocije Brtonigle kao jedinstvene destinacije vrhunske gastronomije i tradicijskih vrijednosti, u suradnji sa jednom od najvećih svjetskih chefica, Anom Roš koja djeli istu filozofiju razvoja u lipnju je organizirano dvodevno studijskog putovanje “Back to the origins“ za specijalizirane novinare iz inozemstva. Tako su Brtoniglu među ostalima upoznali Sarah Scaparone - La Stampa", "Donna Moderna", "La Cucina Italiana", "Pasticceria internazionale", zatim Lorenzo Sandano - Gambero Rosso, Scatti di Gusto ,Le Guide de L 'Espresso. Wolfgang Schedelberger - Chief Inspector Gault Millau Austria, Lust & Leben, Die Presse, Fallstaff, Der Feinschmecke te posebno zanimljiva za skandinavsko tržište Tove Oskarsson Henckel - Gastronaut.

Press trip zaokružen je večerom u masliniku hotela San Rocco uz specijalitete isključivo lokalnih namirnica chefova Ane Roš, Tea Ferneticha i Floriane Ružić. Tako da su gosti uživali u kebabu od istarske mrkve, samonikloj salati, istarskoj govedini, domaćim tortellinima u brodetu, tortiljama od istarske janjetine i još mnogim istarskim specijalitetima. Teo i Ana, kao zagovornici filozofije održivog razvoja i lokalne proizvodnje, ovom su večerom uspjeli pokazati kako je Brtonigla idealna destinacija za vrhunski gastronomski užitak i dobru kapljicu vina.

Ljeto posvećen kulturi, tradiciji i glazbenoj animaciji

Ljeto je započelo kiparskom školom Aleksandra Rukavine, akronim „KipAR“-a, započetom 2018. godine iz potrebe za revitalizacijom Memorijalne galerije i valorizacijom rada Aleksandera Rukavine. Po završetku škole na kojoj su sudjelovali studenti iz Hrvatske, Slovenije i Italije izrađene su skulpture u kamenu na temu „Novi život – Vita nuova“ koje će u buduće oplemenjivati javni prostor destinacije Brtonigla.

Početkom srpnja u Brtonigli je proradila stoljetna vršilica u sklopu manifestacije „U bojama tradicije“ na kojoj su posjetitelji uživali u demonstraciji starih zanata, ručnim radovima, malom sajmu lokalnih proizvoda te lokalnoj gastronomiji.

U suradnji s građanima organizirane su lokalne tradicijske fešte u Radinima i Novoj Vasi, te tematska ribarska fešta „Sapori di mare“ na molu u Karigadoru s bogatom gastronomskom ponudom, glazbenom animacijom i sportskim programom za sve uzraste.

Sredinom kolovoza organizirana je tradicionalna ljetna proslava „ Fešta Svetoga Roka“ bogata aktivnostima : za one koji su željeli ugoditi nepcu, lokalne konobe nudile su izvorne istarske gastro doživljaje poslužujući jela na bazi svježih lokalnih proizvoda i namirnica. Za sportske entuzijaste organizirana je biciklijada San Rocco, malonogometni turniru i natjecanje na Balinjeradi (utrka na kugličnim ležajevima), svi programi bili su popraćeni glazbenom animacijom lokalnih glazbenika, a i nastupom rock sastava Hladno Pivo i spektakularnog koncerta splitskog autora i glazbenika Petra Graša.

Uz navedene manifestacije kroz tri najintenzivnija ljetna mjeseca na ulicama Brtonigle pod nazivom „Music & Film Nights“ organiziraju se glazbene animacije za posjetitelje i projekcije filma na otvorenome.

Atraktivnim programom zabavne manifestacije Svetoga Roka zatvorili smo ljetnu sezonu i iščekujemo onu jesensku posvećenu gljivama i jesenskim plodovima. Dvadeseti „Dani gljiva“ održati će se 29. i 30. listopada u Brtonigli, posjetiteljima biti će otvorena za razgledavanje izložba gljiva, imati će mogućnost takmičenja u branju gljiva, gastro ponuda jela na bazi gljiva, raznovrsna ponuda domaćih proizvoda, te glazbeni nastupi.

Od 13. listopada do 4. prosinca 2022. u Brtonigli održat će se gourmet manifestacija „More na stolu“ u sklopu koje će gosti moći uživati u vrhunskim lokalnim ribljim specijalitetima pripremljenim posebno za tu prigodu. Lokalni restorani i konobe nuditi će posebno osmišljene menije sa tipičnim, tradicionalnim receptima na bazi autohtonih riba. U manifestaciji sudjeluju: Istarska Konoba Šantić, Konoba Astarea, Konoba Silvano i Food & Wine Primizia.

Manifestacija se realizira u sklopu projekta „GOOD SEAFOOD“. Sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo.

Konačno bi ovo mogla biti godina željenog oporavka globalnog turističkog sektora.

Autor članka: Turistička Zajednica Općine Brtonigla

  • Pregleda: 237