Odaberite svoj jezik

Dan darivatelja krvi u RH Crveni križ Bujštine obilježava u znaku darivatelja koji su krv dali velikih 100 puta

Dan dobrovoljnih davatelja krvi - obilježava Vaša humanost, plemenitost i bezgranična ljubav prema čovjeku, zato dopustite da Vam  s nekoliko riječi izrazimo neizmjernu zahvalnost.

Bilo da je riječ o prometnim nesrećama, prirodnim ili zdravstvenim katastrofama s kojima smo u zadnje vrijeme suočeni svi diljem svijeta, Vaša darovana krv je životni čin solidarnosti koja širom svijeta spašava milijune života i na tome Vam veliko hvala.

Budući da je dobrovoljno davanje krvi važno za podmirivanje nužnih zaliha krvi i osiguravanje funkcionalne zdravstvene skrbi, od neizmjerne je važnosti kontrolirano provođenje akcija davanja krvi pa i tijekom epidemije koronavirusa (COVID - 19).

Nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog prouzrokovanog koronavirusom. Bolesnici čije je izlječenje a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju i ne mogu čekati da epidemija prođe.

S ponosom možemo reci kako se s Vama poštovani darivatelji krvi i dobro organizirane zajednice društava Crvenog križa te uz korektnu suradnju  transfuzijskih službi, uspijevaju u potpunosti zadovoljiti potrebe zdravstva Republike Hrvatske za krvlju i krvnim pripravcima pa i u ovim posebno zahtjevnim okolnostima epidemije koronavirusa.

U ovoj godini GDCK Buje  u suradnji sa Djelatnosti za transfuziologiju KBC Rijeka, planira se održati ukupno jedanaest  akcija darivanja krvi na području djelovanja. Tri akcije u Novigradu, a četiri u Umagu i Bujama .

Godišnjim planom planira se prikupiti  oko 900  bočica krvi. Zaključno sa 06.10.2020. odazvalo se na akcije ukupno 627 darivatelja krvi te je prikupljeno ukupno do sada 560 bočica ove dragocjene tekućine. Posebno veseli  podatak kako je na  akcijama evidentirano ukupno 113  novih darivatelja krvi a od toga  svoju su krv darovali prvi put u životu njih ukupno 41.

Dragi darivatelji krvi, ovim Vam putem želimo zahvaliti na iskazanoj ljubavi i humanosti, kao i na svemu sto činite kako bi se izgradila i podigla svijest ljudi o kulturi kontinuiranog davanja krvi kao građanskoj dužnosti. Cijenimo vašu plemenitost i od srca vam čestitamo na priznanju koju sete zasluženo dobili.

  • Pregleda: 436