Odaberite svoj jezik

Darivatelji krvi Novigrada, Buja i Umaga primjer HUMANSOTI u 2021. godini, prikupili 365 litara krvi!

Posljednja ovogodišnja akcija u Umagu ostvarila najbolji rezultat po broju prikupljenih doza u posljednjih 20 godina

Donosimo rezultate akcije darivanja krvi održane u srijedu, 22.12.2021. u Zajednici Talijana Umag na kojoj je prekupljena 101 doza krvi što je apsolutni rekord po broju prikupljenih doza na jednoj akciji u posljednjih 20 godina. Akciji je pristupilo 120 darivatelja krvi od kojih je po prvi puta krv dalo ukupno troje darivatelja.

S ovom akcijom zaključen je ovogodišnji kalendar akcija darivanja krvi na području koje pokriva Crveni križ Bujštine, a o godini koja je za nama možemo samo komentirati da smo zahvalni i ponosni što su naši darivatelji krvi budni, uporni, humani i sve brojniji u redu onih koji pomažu u liječenju i spašavanju života mnogih nepoznatih primatelja koji u bolnicama trebaju krv, poručili su iz Crvenog križa Bujštine.

U godini koja je na isteku organizirano je 11 akcija darivanja krvi; po četiri u Umagu i Bujama te tri u Novigradu. Prikupljeno je 812 doza krvi (od planiranih 900), od kojih su čak 21,1% darovale žene. Prvi put krv je darovalo 55 osoba (od koji su 43,2% žene). S prikupljenim dozama krvi, godišnji plan za 2021. godinu ostvaren je visokih 90%, na čemu smo posebno zahvalni jer je odaziv darivatelja bio sukladan potrebama i apelima Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka, čija terenska ekipa prikuplja krv na akcijama u našoj županiji. Uspoređujemo li brojke s rezultatima akcija u posljednjih 20 godina, riječ je o najboljem rezultatu po broju prikupljenih doza još od 2001. godine te o najboljem rezultatu po broju prikupljenih doza krvi na jednoj akciji još iz ratnih devedesetih. S obzirom da je za nama još jedna pandemijska godina s dodatnim ograničenjima za darivanje krvi, možemo konstatirati kako su naši darivatelji krvi pravo ogledalo humanosti naše zajednice.

Uskoro će biti objavljen novi kalendar akcija darivanja krvi za 2022. godinu koji će biti dostupan na službenim stranicama Crvenog križa Bujštine (www.crvenikrizbuje.hr).

  • Pregleda: 383