Odaberite svoj jezik

NOVA PRIČA O STARIM MASLINAMA BRTONIGLE

Dr. sc. Danijela Poljuha iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču u tekstu koji je objavljen na web stranici te institucije opisuje projekt istraživanja biološke raznolikosti maslina na području općine Brtonigla, koji je realiziran tijekom 2021. godine u suradnji sa Razvojnom agencijom Brtonigla.
Naše su sorte maslina naše prirodno bogatstvo. Da bismo ga mogli što bolje zaštititi i sačuvati moramo steći uvid u postojeću biološku raznolikost masline i genetske resurse područja.

Znanstvenici iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, dr. sc. Marin Krapac i dr. sc. Danijela Poljuha, izradili su „osobnu kartu“ svake od 20 stoljetnih maslina, obilježenih na različitim lokacijama na području općine Brtonigla. Svako od ovih stabla pratili su, analizirali i opisivali tijekom cijelog vegetacijskog ciklusa, koristeći međunarodno propisanu metodologiju.

Morfološka i molekularna analiza obilježenih stabala pokazala je da se u skupini analiziranih stabala prema morfologiji može razlikovati najmanje 9 različitih tipova, dok je molekularna analiza pokazala prisutnost 8 različitih genotipova. Rezultati ispitivanja pokazali su vrlo malu sličnost svih genotipova s područja općine Brtonigla sa svjetskim sortama, što govori u prilog specifičnosti autohtonog istarskog sortimenta.

Više o projektu pročitajte ovdje: http://www.iptpo.hr/images/pdf/Nova_prica_o_starim_maslinama_Brtonigle.pdf

  • Pregleda: 323