Odaberite svoj jezik

OPĆINI BRTONIGLA I DALJE ČISTA PETICA ZA TRANSPARENTNOST PRORAČUNA

Institut za javne financije (IJF) predstavio je 29.06.2022. godine rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina, a koje se provodi u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost „Isplati li se transparentnost? Politički i socioekonomski učinci transparentnosti proračuna lokalnih jedinica u Hrvatskoj“. Istraživanjem se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata županija, gradova i općina.

Istraživanje je provedeno u razdoblju studeni 2021. - travanj 2022. te je transparentnost mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama svake pojedine JLS.
Općina Brtonigla-Verteneglio je u navedenom istraživanju, već šestu godinu za redom, ocijenjena najvišom mogućom ocjenom, 5.

Prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih općina iznosi 4,36 od mogućih 5.

Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca.

Detaljni rezultati istraživanja svih lokalnih proračuna s interaktivnom kartom dostupni su na mrežnim stranicama Instituta za javne financije.

  • Pregleda: 226