Odaberite svoj jezik

Raspisan Javni poziv FZOEU za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisalo je Javni poziv kojim se sufinancira i cjelovita energetska obnova, ali i samostalni sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske elektrane. Ono u čemu se ti projekti razlikuju je postotak sufinanciranja i minimalni energetski razred kuće koja se prijavljuje za obnovu.

Naime, toplinska zaštita vanjske ovojnice ili cjelovita energetska obnova kuća financirat će se kućama lošijih energetskih svojstava, energetskog razreda D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj. Iznos sufinanciranja je do 60% bespovratnih sredstava, pri čemu je toplinska zaštita nekog od elemenata vanjske ovojnice (vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije) obvezna mjera, za koju je maksimalno moguće dobiti do 120.000 kuna. Međutim, poželjno je da obnova bude cjelovita odnosno da uključuje i ugradnju nekog od sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. U tom slučaju je maksimalan iznos poticaja čak 204.000 kuna.

Sredstva će za takve sustave moći dobiti i kuće boljih energetskih svojstava, kojima nisu potrebne mjere energetske obnove. Riječ je o kućama energetskog razreda C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj odnosno B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj, kojima će na raspolaganju biti do 40, 60 ili 80% bespovratnih sredstava za sustave korištenja obnovljivih izvora energije, ovisno o lokaciji.
Bez obzira koje su planirane mjere, kao i do sad se na Javni poziv Fonda mogu prijaviti građani, vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m2 ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju. Obvezan uvjet je i suglasnost ostalih suvlasnika te prebivalište na navedenoj adresi, prijavljeno najkasnije 30 dana prije podnošenja prijave koje će i ove godine biti isključivo elektroničkim putem.

Zainteresirane građane pozivamo da za početak u sustavu ePrijave izrade svoj korisnički račun, kako bi se nakon početka zaprimanja prijava mogli ulogirati, unijeti potrebne podatke i učitati obvezne dokumente. Prijava se dovršava potvrdom unosa podataka i dokumenata te se lista zaprimljenih zahtjeva kreira prema vremenu njihovog zaprimanja.

Od obvezne dokumentacije, potrebno je pripremiti sken osobne iskaznice svih suvlasnika kuće, zemljišno-knjižni izvadak čestice te važeći dokaz da je obiteljska kuća izgrađena prema Zakonu o gradnji. Ključni dokumenti su i Izvješće energetskog certifikatora o provedenom energetskom pregledu te važeći energetski certifikat obiteljske kuće, na temelju kojih mora biti izrađena i dostavljena detaljna ponuda ili troškovnik izvođača radova odnosno dobavljača opreme. Dostavlja se i fotodokumentacija, kojom se dokazuje postojeće stanje obiteljske kuće te Glavni projekt, ako se provode mjere za koje je propisana obveza izrade istog. Građani za sam postupak prijave mogu potražiti i stručnu podršku, koju Fond sufinancira s do 500 kuna.

Kako bi svi zainteresirani bili što bolje informirani o uvjetima financiranja, Fond planira održavati informativne radionice na više od dvadesetak lokacija. Prezentacije i materijali s radionica bit će dostupni putem internetske stranice Fonda, kao i popis najčešćih pitanja i odgovora.

Javni poziv objavljen je nakon što je Vlada RH donijela Odluku o produžetku Programa energetske obnove obiteljskih kuća, kojeg je izradilo Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Cilj sufinanciranih mjera je smanjiti količinu potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora te povećati korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, čime će se građanima poboljšati kvaliteta života i smanjiti troškovi. Sredstva za provedbu ovog programa je osiguralo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova. Nastavak sufinanciranja ovakvih mjera predviđen je i Integriranim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, ali ga predviđa i klimatska politika EU te se s programom planira nastaviti i sljedeće godine. Zahvaljujući kontinuitetu u provedbi programa, vjerujemo da će svi zainteresirani građani dobiti priliku provesti planirane projekte te povećati kvalitetu života, pritom doprinoseći nacionalnim ciljevima uštede energije i korištenja obnovljivih izvora energije.

Izvor: ttps://www.fzoeu.hr/hr/objavljen-javni-poziv-za-obnovu-kuca-vrijedan-300-milijuna-kuna/8669

Poveznica za pristup Javnom pozivu: https://www.fzoeu.hr/hr/nacionalni-javni-pozivi-i-natjecaji/1367

  • Pregleda: 466