Odaberite svoj jezik

We need you!

Zalihe krvi u cijeloj Hrvatskoj nažalost su u izmaku. Kako bismo pomogli bolnicama, osoblju koje u njima radi, ali prije svega ljudima kojima je to potrebno, a to su pacijenti, molimo vas da dođete i darujete krv.

Možda ne znate, ali sa jednom dozom donirane krvi može se spasiti čak 3 života.

Krv nije mogući proizvesti umjetnim putem, može se prikupiti samo preko vas, preko ljudi koji je doniraju.

Darivanje krvi nije bolno, ubod izgleda kao i za vađenje krvi za laboratorijske pretrage. Nakon darivanja osjećate se zadovoljno i sretno.

Osim darivanja djela sebe, provjerit ćete i svoje zdravlje, jer se na darovnoj krvi vam provodi analiza prisutnosti virusa hepatitisa B, C, HIV-a i sifilisa kao što se i na dan akcije, prije samo čina darivanja, provjerava razina željeza u krvi i krvni tlak.

Daruje se 450 ml krvi koje se čuvaju u posebnim vrećicama za krv.

Vrećice s krvlju transportiraju se u bolnicu i nakon specifičnih analiza, uključujući i onu za određivanje krvne grupe, koriste se za operacije, porode, u liječenju nakon prometnih nesreća kao te za druga stanja zahtijevaju transfuziju krvi.

Izravan je to apel svim građanima, a posebno onima koji prvi put žele darovati krv.

U nastavku vam dajemo neke informacije:

- Pojedite lagani obrok (ovo je obavezno ako niste jeli prije darivanja nećete moći dati krv)
- Pripremite osobnu iskaznicu
- Popijte dovoljno vode ili neke druge tekućine (pogotovo sada u ljetnim mjesecima)
- Morate imati najmanje 55 kg
- Žene za vrijeme menstruacije ne mogu darivati ​​krv (ali ipak možete doći do nas, tako da vas evidentiramo i da možete dobiti poziv za slijedeću akciju)
- Između darivanja mora proći 3 mjeseca (minus 7 dana) za muškarce i 4 mjeseca (minus 7 dana) za žene
- Nakon tetovaže, piercinga ili većeg operativnog zahvata mora proći 4 mjeseca
- Krv možete darivati između 18-te i 65-te godine
- Ako želite donirati krv po prvi put to možete učiniti dok ne napunite 60 godina
- Krv mogu davati samo građani koji žive u Hrvatskoj 2 godine (ovdje se ne radi o diskriminaciji već o činjenicipraćenja epidemiološke situacije u zemlji i životnih uvjeta. Na temelju toga se utvrđuje koje je analize potrebno učinitina darovanoj krvi. Iz tog razloga svaka država može biti sigurna u krv darovanu samo od strane građana koji borave u toj zemlji minimalno 2 godine u kontinuitetu. Svaka država ima svoja pravila.)

 

Ovo su neke od najvažnijih informacija, a ako želite znati više savjetujemo vam da nas posjetite na sljedećim akcijama darivanja krvi ili da nam pišete putem fb stranice,  na našu web stranicu, možete upit poslati e -mailom ili nas jednostavno nazovite u ured, u slučaju da ne znamo odgovoriti na neka pitanja, odvojit ćemo malo vremena da se detaljnije informiramo, a zatim ćemo Vas kontaktirati, trudeći se biti što potpuniji.

 

Slijedeća akcija darivanja krvi:

GDJE: Buje – Zajednica Talijana

KAD: srijeda 24.08.2022.

U KOLIKOJ SATI: od 09:00 do 17:00

PAUZA: 13:00 – 14:00

  • Pregleda: 194