Odaberite svoj jezik

Mirisi i okusi jeseni u Brtonigli. 12. Dani gljiva

U subotu 25. i nedjelju 26. listopada u Brtonigli se održavaju Dani gljiva, jedna od najposjećenijih jesenskih manifestacija na području Sjeverozapadne Istre. Dani gljiva ove godine obilježavaju svoje 12. izdanje za što su organizatori pripremili brojne zanimljivosti i novitete.
Dvodnevna manifestacija koja će se održati u samom centru Brtonigle, pod šatorom na Trgu Sv. Zenona, bit će u znaku aktivnosti u prirodi, atraktivne izložbe raznovrsnih primjeraka gljiva marljivo i pažljivo prikupljenih od članova Društva gljivara 'Boletus', te gastro doživljaja jela pripremljenih na bazi ovog jesenskog ploda. I ove godine u subotu, prvog dana manifestacije, na rasporedu je odlazak u šumu i takmičenje u branju i potrazi najveće i najljepše gljive. Osnivačka Skupština Istarskog mikološkog saveza održati će se u poslijepodnevnim satima u prostorijama Zajednice Talijana u Brtonigli.
Međunarodno takmičenje u pripremanju gljivarskih kotlića, na rasporedu je u nedjelju. Prodaja jela iz gljivarskih kotlića, organizirana je u humanitarne svrhe za potrebe korisnika socijalne pomoći sa područja Općine Brtonigla. Ne propustite predavanje o ljekovitom bilju te zbratimljenje Društava gljivara Boletus – Bresadola Muggia – Slovenska istra Koper.
Kulturno-zabavni program ovogodišnjih Dana gljiva obilježit će nastup klape Sveti Pelegrin, na rasporedu u subotu, te grupa Trio New Melody koji će posjetitelje zabavljati u nedjelju poslijepodne.
Za posjetitelje željne degustacije jela pripremljenih na bazi gljiva i prije same manifestacije, u suradnji s lokalnim ugostiteljima, organizatori su pripremili još jedan gastro itinerar iz ciklusa 'Putevi okusa Brtonigle'. Riječ je o posebno pripremljenim menijima koji su gostima na raspolaganju.

  • Pregleda: 1649