Odaberite svoj jezik

Protekli vikend u znaku jeseni održani 12. Dani gljiva u Brtonigli

Proteklog su vikenda u Brtonigli održani 12. Dani gljiva, jedna od posjećenijih jesenskih manifestacija na području Sjeverozapadne Istre.

Dvodnevna manifestacija posvećena je svim ljubiteljima gljiva, prirode i aktivnosti na otvorenom općenito, gurmanima i znatiželjnicima koji možda nisu vrsni znalci gljiva, ali svakako bi voljeli znati nešto više o ovom posebnom šumskom plodu. Kroz dva dana manifestacije posjetitelji su imali priliku razgledati atraktivnu izložbu različitih vrsta gljiva, marljivo i pažljivo prikupljenih od članova Društva gljivara 'Boletus'. Na izložbi je tako bilo izloženo više od 200 primjeraka gljiva, jestivih, nejestivih i onih otrovnih.

1.mjesto kotlicSubota je bila u znaku odlaska u šumu i takmičenja ukupno 24 ekipa iz Hrvatske, Italije i Slovenije u branju i potrazi posebnog primjerka gljive. Tako su po povratku u Brtoniglu ekipe pričekale odluku ocjenjivačke komisije, ove godine u sastavu Šimić Marina, člana društva gljivara Boletus iz Umaga, Bartolić Branko, predsjednik hrvatskog mikološkog saveza te Blanka Čekada, tajnica mikološkog saveza. U kategoriji najveće gljive nagradu za 1. mjesto osvojili su članovi Gljivarskog društva Martinčica – Nedeščina za gljivu Larteus valereus, dok je 2. mjesto pripalo Gljivarskom društvu Martinčica – Labin za za gljivu Ganoderma. Nagrade za najljepše gljive ove su godine dodijeljene stranim ekipama i to za 1.mjesto u kategoriji gostima iz Slovenije, Gobarskom društvu Gorje za Boletus lupinus. 2. mjesto za gljivu Saestrum triplex dodijeljena je ekipi Društva gljivara Karlovac.

U subotu, je također u prostorijama Zajednice talijana održana prva Osnivačka skupština Istarskog mikološko – gljivarskog Saveza.

Međunarodno takmičenje u pripremanju gljivarskih kotlića, održano je u nedjelju natjecanjem ukupno 6 ekipa iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Ocjenjivačku komisiju činili su Tullio Fernetich, vlasnik malog obiteljskog hotela San Rocco, Marino Kraljević , poznati brtoniški vinar i maslinar, te ujedno i kuhar, te Željko Ružić, predsjednik D.G. Boletus – domaćina manifestacije. Pobjednici natjecanja u pripremanju gljivarskog kotlića su Gljivarsko društvo Sunčanica-Samobor (1. mjesto), Udruga gljivara Bresadola Trst (2.mjesto). Prodaja jela iz gljivarskih kotlića, organizirana je u humanitarne svrhe za potrebe korisnika socijalne pomoći sa područja Općine Brtonigla.

Za posebnu uspomenu na natjecanje pobrinuli su se članovi Udruge starih zanata Maison chic iz Brtonigle, koji su pripremili prigodne i jedinstvene nagrade u obliku gljiva i drugih jesenskih motiva.

Uz degustiranje finih jela na bazi gljiva, koje su pripremili aktivni članovi Društva gljivara Boletus, brojni su se posjetitelji zabavljali uz klapu Sv. Pelegrin iz Umaga te grupu Trio New Melody.

Jesenska priča o gljivama obilježena je tijekom cijelog tjedna i unutar 3 ugostiteljska objekta iz Brtonigle koji su sudjelovali u još jednom gastro itineraru iz ciklusa 'Putevi okusa Brtonigle', ovoga puta u znaku jeseni i šumskih plodova.

Organizator manifestacije je Društvo gljivara 'Boletus' – Podružnica Brtonigla, u suradnji s Općinom Brtonigla, lokalnom turističkom zajednicom, Razvojnom agencijom te savijetom mladih Općine Brtonigla.

  • Pregleda: 1933