Odaberite svoj jezik

Realizirana i II. faza restauracije drvene skulpture Blažene Djevice Marije s djetetom

U I. fazi konzervatorsko-restauratorskih radova, koja je realizirana u prvoj polovici 2022. godine, provedeni su radovi istraživanja i preventivnih mjera zaštite te je dana 09.06.2022. godine sklopljen Autorski ugovor za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na skulpturi „Bogorodica s djetetom“ župne crkve Sv. Zenona, odnosno za II. fazu restauratorskih radova.

Dana 08. studenog 2022. godine skulptura je vraćena u crkvu Sv. Zenona. Lijepi izvorni slojevi skulpture Bogorodice, Djeteta, kruna i postamenta posve jasno posvjedoče o svojoj povijesnoj i umjetničkoj ljepoti koja je bila sakrivena ispod tvrdokornog preslika drugačijih boja i tehnologije izrade.

Nakon što su kroz I. fazu konzervatorsko-restauratorskih radova analizirani detalji umjetnine, u II. fazi težište je bilo osloboditi umjetninu od sloja preslika kako bi se prezentirao vjerodostojan, postojan i očuvan izvorni sloj polikromacija, te kako bi se poduzele adekvatne i detaljne mjere sanacije, zaštite i obnove vrijednog izvornika.

Izvršeni su cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi, kako se ne bi daljnje produživalo vrijeme razgradnje i degradacije izvornih dijelova i slojeva, te se tako sačuvao i prezentirao ovaj vrijedni dio inventara župne Crkve sv. Zenona koja je izniman primjer visokorenesansne sakralne umjetnosti.

Primjerenim i adekvatnim konzerviranjem i restauriranjem zaustavilo se propadanje, a interpretacijom predmeta nakon provedenih konzervatorsko-restauratorskih zahvata prezentiran i dokumentiran je izvornik skulpturalne cjeline, poštivajući ga u najvećoj mogućoj mjeri, te svakako kako užoj, tako i široj javnosti pružio se pouzdan povijesni i likovni identitet sačuvanog predmeta u ljepoti svog izvornog kolorita i modelacije.

Nastavak radova u II. fazi obuhvatio je snimanje i dokumentiranje kroz faze radova, višekratno mehaničko i kemijsko uklanjanje preslika, čišćenje i dočišćavanje površine i pozadine, detaljnu stabilizaciju svih slojeva tijekom i nakon čišćenja, uklanjanje starog potamnjelog sloja laka i integrirane nečisti, višekratno konsolidiranje drvenog nosioca i rastavljanje oslabljenih dijelova te potom učvršćenje na pripadajuća mjesta, višekratno podljepljivanje slikanih slojeva i metalizacija, poliranje metalizacija, izoliranje izvornih slojeva, rekonstrukcije i obrada nedostajućih dijelova u sloju nosioca, osnove, slikanih slojeva i metalizacija, lakiranje, patiniranje, završni retuš u laku, završno i zaštitno lakiranje, probna montaža, završno fotografiranje, izrada pisane i foto dokumentacije o provedenim konzervatorsko - restauratorskim radovima II. faze, odvajanje pojedinačnih dijelova cjeline, zaštitno pakiranje, transport i montaža (in situ).

Nakon uklanjanja naknadnih slojeva – repolikromacija (preslika) Bogorodica s djetetom prezentirana je u sloju nježnog ružičastog inkarnata, plavo-zelenih blagih očiju pogleda usmjerena blago dolje, nježno rumenih obraza i putenih usana blagog Giocondinog osmjeha, svijetlosmeđe kose, zlatnog plašta na narančastom toplom bolusu (polimentu) s vanjske strane, zelenkasto-plavog s unutarnje strane, spojen kopčom u obliku romba u srebru s tamnije zelenom lazurom i patinom, haljine u srebru s punijom tamnijom crvenom lazurom, na tronu svijetle bjelokosne boje blago pozlaćenih profilacija i postamentu nebesko zelenkasto-plavo-žućkaste blage mramorizacije, na krilu držeći Dijete nježno ružićastog inkarnata, rumenih jarkih obraza i usana, svijetlosmeđe kose, blago pozlaćene perizome, oboje okrunjeni srebrnim ukrasnim krunama.

Na većoj kruni identificirano je punce venecijanske zlatarske radionice.

Konzervatorsko-restauratorske radove realizirao je konzervator-restaurator Jelena Ćurić iz Murtera.
Za sve radove restauracije, Općini Brtonigla-Verteneglio dodijeljeno je sufinanciranje talijanske Regije Veneto, po prijavi na Javni natječaj Regije Veneto za oporavak, očuvanje i unapređenje povijesne, kulturne i graditeljske baštine Republike Venecije u Istri, Dalmaciji i na mediteranskom području, a temeljem Dekreta Voditelja Organizacijske jedinice Regije Veneto za međunarodne odnose br. 129 od 25.10.2021. godine.

Projekt se realizira u partnerstvu sa talijanskim gradom Villorba, sa sjedištem na području Regije Veneto, i sa Zajednicom Talijana Brtonigla.

Ukupna vrijednost projekta je 29.606,95 Eur, a sufinanciranje Regije Veneto iznosi 23.685,56 Eura. Za drugu fazu restauratorskih radova ugovoreno je i isplaćeno 62.510,00 kuna, odnosno 8.296,50 eura.

  • Pregleda: 191
Preuzimanje priloga:
poslije.pdf [4.91Mb]
Uploaded Srijeda, 09 Studeni 2022 by Brtonigla-Verteneglio
prije.pdf [909.39Kb]
Uploaded Srijeda, 09 Studeni 2022 by Brtonigla-Verteneglio